NinaNummela Kansanedustajaehdokas Nina Nummela Uusimaa #481

Yrittäjyys – hullun hommaako Suomessa?

  • Yrittäjyys – hullun hommaako Suomessa?

Ryhdyin yrittäjäksi noin 1,5 vuotta sitten ja vasta sen jälkeen olen tajunnut mitä yrittäjyys oikeasti tarkoittaa ja mitä kaikkea se vaatii. Nyt tiedän mitkä paineet ja stressi yrittämiseen liittyy. Pelko epäonnistumisesta ja tyhjän päälle jäämisestä sekä vastuu työntekijöistä ovat läsnä jokapäiväisessä toiminnassa. Ravintola-alan yritykseni työllistää tällä hetkellä viisi henkilöä + 2 yrittäjää, kesäaikana määrä tuplaantuu.

Suurin yllätys yrittämisessä oli kuitenkin valtava kulujen määrä: miten paljon erilaisia kuluja nakertaa myynnistä saatua katetta! Lista on loputon: vuokra, raaka-aineet, palkat, eläkkeet, siivous, pakolliset vakuutusmaksut, terveydenhuolto, sairasloman palkat sekä sijaisten palkat, lomakorvaukset, kirjanpito, sähkö-, puhelin-, jätemaksut, kassajärjestelmä, softa kassajärjestelmään, provisiot luottokorteista ja lounasseteleistä, pankkimaksut, teostomaksut, markkinointikulut, arvonlisävero, yhtiövero, hävikki, pakolliset alaan liittyvät viranomaismaksut jne. Hengästyttää jo pelkkä kulujen listaaminen. Ei pidä unohtaa myöskään yllättäviä kaluston korjaus- ja hankintakuluja. Viime talvena alueen vesiputkissa oli hiekkaa, jonka johdosta yritys jouduttiin sulkemaan kolmeksi päiväksi. Huolimatta parhaasta mahdollista vakuutusturvasta, vakuutusyhtiö ei korvannut tulojen menetystä, myöskään putkista vastaava HSY ei ottanut asiasta mitään vastuuta. Tulojen menetys jäi yrityksemme tappioksi. Kaiken tämän lisäksi yrittäjän pitäisi pystyä vielä maksamaan itselleen palkkaakin.

Yli 95 % Suomen yrityksistä on pienyrityksiä, jotka työllistävät alle 50 henkilöä. Yhteensä nämä yritykset työllistävät valtavan määrän työntekijöitä ja eniten uusia työpaikkoja Suomessa syntyykin juuri pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Työllisyyden kasvu on yksi Suomen hyvinvoinnin ja kaivatun talouskasvun tärkeimpiä tekijöitä. Työllisyyttä parantamalla luomme hyvinvointia kaikille kansanryhmille, sekä kasvavien palkka- että verotulojen kautta. Yhteiskunnan tulee toteuttaa sellaisia uudistuksia, jotka tukevat yritysten työllistämishalukkuutta. Näitä ovat mm. paikallisen sopimisen edistäminen ja turhan byrokratian karsiminen, joka kaiken lisäksi lisää kustannuksia. Kiersin Suomen Yrittäjien kanssa Uudenmaan alueen yrityksissä ja yksi selkeä huolenaihe nousi esiin: SDP on kirjannut vaaliohjelmaansa listaamattomien osakeyhtiöiden verotuksen kiristämisen, joka koskisi suoraan pieniä ja keskisuuria yhtiöitä. Aivan järkyttävä ehdotus! Ei missään nimessä hyväksyttävää. Se saattaisi olla kuolinisku monelle yritykselle jo valmiiksi liian raskaan kulurakenteen lisänä tai kimmoke siirtää yritystoiminta Viroon. Sen sijaan yrittäjyyteen kannustaminen näkyy myönteisesti koko yhteiskunnassa.

Kaikesta huolimatta yrittäjyys on ollut hyvä valinta. Tietty vapaus ja itselle tekeminen motivoivat. Käyttäkää jatkossakin yksityisten yritysten palveluita ja suosikaan suomalaista! Ja muistakaa, että hinnat on yleensä tarkkaan laskettu kulurakenteen mukaisesti. Eipä tällä kertaa enempää. Kiitos kun jaksoit lukea!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat